Kariyer

KOSGEB Girişimcilik Destek Programı

KOSGEB Girişimcilik Destek Programı

Bir önce ki yazımda KOSGEB’in (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) ne olduğunu yazmıştım. Bu yazımda ise KOSGEB’in yeni girişimcilere yönelik yardımlarından bahsetmek istiyorum.

KOSGEB, Girişimcilik Destek Programı adı altında yaptığı yardımlarla sizin fikrinizi hayata geçirmenize yardımcı oluyor.

KOSGEB Girişimcilik Destek Programı üç alt programdan oluşuyor.

  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
  • Yeni Girişimci Desteği
  • İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, KOSGEB desteklerinden yararlanabilmeniz için katılmanız gereken 60 saatlik eğitim ve atölye çalışmalarından oluşan bir eğitim programıdır. Bu programın amacı sizin girişimciliğe olan yatkınlığınız sınanarak, verilecek eğitimlerle iş fikri egzersizleri yapıp, iş planınızın oluşturulmasıdır.

Bu eğitimlere ne yazık ki her zaman katılamıyorsunuz. Bu eğitimlere üniversiteler, İŞKUR, meslek kuruluşları veya belediyeler tarafından düzenlendiği takdirde katılabilirsiniz. Bu eğitimlerin ilinizde düzenlenip düzenlenmediğini KOSGEB‘in kendi web sayfasından öğrenebilirsiniz.

Peki bu eğitimlere herkes katılabilir mi? Bunun cevabı tabii ki hayır. Bu eğitimler genele açık olduğu gibi sadece özel grupları (sadece kadınlar,  sadece engelliler, sadece işsizler gibi) kapsayabilir ve ne yazık ki bir kontenjana tabiidir. Yani eğitimi düzenleyen kurum veya kuruluşun belirlediği sayıda kişi bu eğitimlere katılabilir.

Bu eğitimler tamamen ücretsiz olup, kontenjanlar kayıt sırasında size yapılacak olan girişimcilik testiyle belirlenmektedir.  Bu test ile ilgili ayrıca bir yazı yazmayı planlıyorum. Bu nedenle bu konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum. Bu testin sonucunda kontenjanın durumuna göre bir de mülakat yapılmakta.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılıp başarıyla tamamladıktan sonra yapmanız gereken şey iş planını oluşturup KOSGEB’e başvurmak. Eğer iş planınız değerlendirme sonucunda uygun görülürse KOSGEB’in bütün kapıları size açılıyor.

O andan itibaren Yeni Girişimci Desteğinden yararlanma hakkına sahip oluyorsunuz. Bu destek vasıtasıyla 27 bin liraya kadar hibe alabilme, 70 bin liraya kadar da geri ödemeli kredi çekebilme şansınız oluyor.

Tabii bu hibeleri gelişi güzel kullanamıyorsunuz. KOSGEB’in sizin için belirlemiş olduğu kalemler var ve bu kalemler doğrultusunda hibelerden yararlanabiliyorsunuz.

– İşletme Kuruluş Desteği
Sicil kaydı, oda kaydı, kuruluşa ilişkin noter masrafları, zorunlu izin ve ruhsat giderleri ve danışmanlık giderleri gibi kalemleri kapsamakta olup 5000 Liraya kadar hibe verilmektedir.

– Kuruluş Dönemi Makine Teçhizat ve  Ofis Donanım Desteği
Projenizi gerçekleştirmeniz için gerekli olan makinelerin, teçhizatların, ofis donanım ve demirbaşlarının alınması gibi kalemleri kapsamakta olup 10 bin liraya kadar hibe verilmektedir.

– İşletme Giderleri Desteği
Personel net ücretleri,  elektrik faturası, su faturası, telefon ve internet faturası, ısıtma, makinelere ait yakıt giderleri gibi kalemleri kapsamakta olup 12 bin liraya kadar hibe verilmektedir.

– Sabit Yatırım Desteği
Bütün bu hibeler eğer yetersiz diyorsanız banka teminatı ile geri ödemeli olarak 70 bin liraya kadar kredi alabilme imkanınız bulunmaktadır.

Yalnız dikkat edilmesi gereken konu harcamaların sizin tarafınızdan yapılacak olmasıdır. Yani kurduğunuz işe bir makine, teçhizat aldığınızda bunun parasını siz ödüyorsunuz.  Sonrasında ise aşağıda yazılı olan belgelerle KOSGEB’den ödeme talep ediyorsunuz.

  • İşletme adına kesilmiş hizmet alımı, makine, teçhizat ve donanıma ilişkin faturalar
  • Fatura tutarının ödendiğini gösterir banka dekontu
  • Yeni Girişimci Desteği Tespit Tutanağı (Hizmet Merkezi tarafından hazırlanır)
  • Makine-teçhizatın ikinci el olması halinde yaşını gösterir belge (Makine-teçhizat yeni veya en fazla 3 yaşında olabilir
Ödediğiniz miktarın bulunduğunuz bölgeye sağlanan teşviğe göre %60-%70 oranında tutarını geri alabiliyorsunuz.

Yazar Hakkında

Melih Güney

12 yıllık mesleki yaşantımda turizm ve sağlık sektöründe pazarlama ve marka yönetimi üzerine çalışmalarda bulundum. Şu an Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak görev alıyorum. Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Sosyal Medya üzerine dersler veriyorum.

3 Yorum Bulunuyor

Yorum Yap