Kariyer

10 Adımda Etkili Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

10 Adımda Etkili Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Şüphesiz ki bir iş veren ile mülakat yapmak başvurduğunuz pozisyona seçilmek adına önemli bir adım. Fakat bu adıma gelebilmeniz için işverenin önüne gelen yüzlerce özgeçmiş arasından sizin özgeçmişinizin seçilebilmesi gerekmekte. Yapılan araştırmalar işverenlerin ilk bir kaç saniye içerisinde sizin hakkınızda bir fikre sahip olduklarını gösteriyor. İşte bu noktada hazırlamış olduğunuz özgeçmiş büyük önem kazanıyor. Bu yazıda 10 Adımda Etkili Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır, hazırlarken dikkat etmeniz gereken ufak detaylar nelerdir bunlardan bahsetmek istiyorum.

Özgeçmişin Amacı

Hazırlamış olduğunuz özgeçmiş amaca yönelik olmalıdır. Her şeyi yazmak zorunda değilsiniz. Hayat hikayenizi anlatmaktan ziyade pozisyon ile ilgili işverenin önemseyebileceği bilgileri yazmalısınız. Bu nedenle başvuru yapacağınız pozisyon ile ilgili, başvuru yapacağınız şirket ile ilgili bir ön araştırma yapmanız sizin avantajınızadır. Özgeçmişinize hangi bilgileri koyup hangileri koymayacağınız bu araştırmanın sonucunda ortaya çıkabilir. Ayrıca farklı iş başvuruları için farklı özgeçmişler hazırlamanız gerektiğinide unutmamalısınız.

Özgeçmişin Niteliği

Özgeçmişinizin sade olmasına dikkat etmelisiniz. Her zaman, özgeçmişi okuyacak olan kişinin çok yoğun tempoda çalıştığını düşünmek gerekir.  Bu nedenle özgeçmişiniz mümkünse tek sayfa olmalı, maksimum iki sayfayı geçmemelidir. Uzun bir özgeçmiş hazırlayarak işverene kitap okuyor hissi vermemelisiniz.

Özgeçmişinizi 2,5-3 cm soldan, 2,5-3 cm sağdan yer bırakarak, çok sıkıştırmadan, rahat okunabilir puntolarla yazmalısınız.  Arial, Times New Roman, Tahoma gibi rahat okunabilir fontları tercih etmelisiniz.

Yapabiliyorsanız PDF formatında hazırlayın. Çünkü Microsoft Word ile hazırlamış olduğunuz özgeçmişler üzerinde değişiklik yapılabildiği için işveren tarafından, yanlışlıkla bazı bilgileri silinmesine, üzerinde değişiklik yapılmasına neden olabilir. Ayrıca işveren özgeçmişinizin yazıcıdan çıktısını almak isteyebilir, bu nedenle bilgisayar görüntüsüyle, yazıcı çıktısının aynı olmasına da dikkat etmelisiniz.

Mümkünse kendiniz bir özgeçmiş şablonu oluşturun. İnternette sıkça kullanılan özgeçmiş şablonlarından uzak durun. Kendinizin bir şablon oluşturması tasarım açısından işverenin gözünden bir fark yaratacaktır. Aynı zamanda işverenin önüne gelen klasik şablonlar arasında bir fark yaratacaktır.

Özgeçmişiniz de başta iletişim bilgileriniz olmak üzere eğitim bilgilerinizin, mesleki deneyimlerinizin, referanslarınızın, varsa almış olduğunuz eğitim ve sertifikalarınızın, kullanabildiğiniz bilgisayar programlarının, bildiğiniz yabancı dillerin, hobi ve aktivitelerinizin olmasına dikkat edin. Son yıllarda ön yazı kavramının ön plana çıktığını da unutmamak lazım. Bu nedenle başvurduğunuz pozisyona hangi açılardan uygun olduğunuzu gösteren çok da uzun olmayan bir ön yazı yazmanız sizin açınızdan bir artı puan olacaktır.

Özgeçmişte Ön Yazı

Öncelikle ön yazının ne olduğundan bahsetmek gerektiğini düşünüyorum. Bir kitabevinde rafların önünde gezerken kitaplar hakkında bilgi edinmek için onların arkasında yazan kısa özetleri okuruz. O kısacık özetler bize kitaplar hakkında ön bilgi verirler. Bizde edindiğimiz izlenimler neticesinde kitabı satın alırız veya başka bir kitabın özetini okuruz. İşte ön yazı dediğimiz şey özgeçmişte, kitabın arkasında ki özet  gibidir. İşveren özgeçmişinizi okumadan önce ön yazınızı okur. Sizler nasıl ki o özetten kitap hakkında bir izlenime kapılıyorsunuz, işverende özgeçmişinizi okumadan sizin  önyazınızdan, hakkınızda bir izlenime varır.

Ön Yazı Nasıl Yazılır?

Her şeyden önce kısa olmalıdır. Okurken 15-20 saniyeyi geçmemelidir. Yalın bir dille yazılmış olup, kolay okunabilmelidir. Yazdıklarınız ilk bakışta göze çarpan şeyler olmalıdır. Kendi özgeçmişinizin kısa özetini yazmak yerine işverenin ilgisi çekecek şeyler yazmalısınız. Mesela kariyer hedeflerinizden bahsedebilirsiniz. Başvurduğunuz pozisyonu neden istediğinizi yazabilir, ne kadar istekli olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Yani kısacası ön yazınızda hevesiniz, heyecanınız ve enerjiniz hissedilmelidir.

Ön yazınızın, özgeçmişten ziyade işverene yazılmış bir mektup olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle ön yazınızı belli bir isme yönelik yazmalısınız. Eğer ismi bilmiyorsanız insan kaynakları departmanına yönelik yazabilirsiniz. Kişiye hitaben yazılan bir önyazı, özgeçmişinize bir samimiyet katar. Bu da sizin açıdan avantaj oluşturur. Bu yüzden de olabildiğince dürüst ve içten olmaya özen gösterin. Klişeler kullanmaktan uzak durun ve özgünlüğünüzü koruyun.

İletişim Bilgileri

İletişim bilgileriniz özgeçmişinizin en görünür yerinde olmalıdır. Açık adresinizi, gsm numaranızı, ev telefonuzu ve e-posta adresinizi mutlak surette yazmalısınız. Şayet başka bir şehirde bir işe başvuru yapıyorsanız orada ikamet edeceğiniz adresi yazmanız sizin avantajınızadır. Zira farklı bir şehirde yazacağınız adres ile işverenin kafasında soru işareti oluşmasına neden olursunuz.

Kullanacağınız e-posta adresininin isim-soyisim şekilde olmasına dikkat edin. Mümkünse o an çalıştığınız şirketin size tahsis etmiş olduğu e-posta adresini kullanın. Eğer böyle bir olanağınız yoksa kendi isim-soyisminizle almış olduğunuz domaini de kullanabilirsiniz. Ya da isminiz ve soyisminiz ile alacağınız bir e-posta adresi de bu işlevi görebilir. Yalnız bahtsizbedevi@hotmail.com, Quaresma17@gmail.com, mekan18@mynet.com şeklinde e-posta adresleriyle hiç bir şansınızın olmadığını bilmelisiniz ve buna göre bir e-posta adresi oluşturmalısınız. Ayrıca Mynet, Hotmail, Yahoo gibi mail servislerini kullanmak yerine Gmail kullanmanız avantajınızadır. Çünkü toplumda Gmail servislerini kullanan kişilerin akademik yanlarının daha kuvvetli olduğu algısı bulunmaktadır.

Özgeçmişte Fotoğraf

Fotoğraf bir özgeçmişin olmazsa olmazıdır. Fotoğrafsız bir özgeçmiş ciddi anlamda bir zaman kaybıdır. Peki özgeçmişinize ekleyeceğiniz fotoğraf nasıl olmalıdır? Öncelikle kullanacağınız fotoğraf bir ciddiyete sahip olmalıdır. Sahilde, partide ya da cep telefonunuzla çektiğiniz fotoğrafları kesinlikle koymayın. Erkek adaylar mümkünse kravatlı, takım elbiseli vesikalık bir fotoğrafı tercih etmelidir. Kadın adaylar ise  yine resmiyete yakın bir kıyafetle, fazla makyajdan uzak sade fotoğrafları tercih etmelidirler. Fotoğraflarınızda arka planın belirgin olmamasına dikkat etmelisiniz. Yani fotoğrafın arka planı, sizden daha fazla dikkat çekmemelidir.

Eğitim & İş Tecrübeleriniz

Eğitim bilgilerinizi yazarken güncelden geçmişe doğru yazmalısınız. Hangi tarihte başlayıp, hangi tarihde mezun olduğunuzu belirtmelisiniz. Bütün eğitim hayatınızı yazmak zorunda değilsiniz. Lise öğreniminize kadar yazmanız yeterli olacaktır. Ayrıca yapmış olduğunuz stajları da yazarsanız size bir avantaj sağlayacaktır.

İş tecrübelerinizi de, eğitim bilgileriniz gibi güncelden geçmişe doğru, işe başlama ve işten ayrılma tarihlerinizi de belirtecek şekilde yazmalısınız. Ayrıca çalışmış olduğunuz pozisyonlarla ilgili kısa bilgiler vermeniz, işverenin mesleki açıdan sizin hakkınızda bir bilgiye sahip olmasına yardımcı olacaktır.

Özgeçmişte Referanslar

İş başvurularında özgeçmiş sahibi tarafından pek önemsenmese de iş verenin çok dikkat ettiği bir bölümdür. Bu nedenle özgeçmişinize muhakkak bir referans alanı oluşturunuz. Referanslarınızı yazarken de kişiler hakkında mesleki bilgiler vermeyi unutmayınız. Aynı zamanda referanslarınızla ilgili iletişim bilgilerini verirken mümkünse sabit hatlı bir telefon numarasını ya da kurumsal mail adresini veriniz.

Katıldığınız Eğitimler, Seminerler ve Almış Olduğunuz Sertifikalar

Katılmış olduğunuz eğitimleri, seminerleri, almış olduğunuz sertifikaları muhakkak yazın. Fakat bunları yazarken de sadece başvurduğunuz pozisyonun gerektirdiklerini yazın. Yani katıldığınız eğitimleri, seminerleri ve almış olduğunuz sertifikaları bir elemeye tabi tutun. Zira Finans sektöründe bir pozisyona başvuru yaparken daha önceden almış olduğunuz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Sertifikanızın size bir yararı olmayacaktır. Aksine özgeçmişiniz de laf kalabalığı yaparak, işverenin gereksiz bilgilerle oyalanmasına neden olacaktır.

Yabancı Dil & Bilgisayar Bilginiz

Yabancı dil bilginiz konusunda dürüst olun. Seviyenizden daha yükseğini söylemeyin. Zira olası bir mülakatta işveren sizin yabancı dilinizi ölçmek isteyebilir.  İşveren yabancı dil konusunda ısrarlı olmasa bile ortaya çıkacak olumsuz durumdan ötürü size işe almayabilir.  Yabancı dil seviyenizi okuma, yazma ve konuşma şeklinde derecelendirin ve 1-10 arasında oluşturacağınız skalaya göre bir puanlama yapın. Hatta mümkünse bir yabancı dil sınavına girip seviyenizi ölçün. Şayet TOEFL gibi uluslararası düzeyde kabul gören bir sınava girdiyseniz, puanınızı yazın. İşveren açısından yabancı dil bilginiz güvenilir bulunacaktır.

Bilgisayar bilginiz konusunda kullanabildiğiniz her programı yazmak zorunda değilsiniz. Pozisyonun gerektirdiği programları yazmanız yeterli olacaktır. Muhasebe departmanında bir pozisyona başvuru yaparken, muhtemelen işveren sizin photoshop bilip bilmediğinizle ilgilenmeyecektir. Photoshop, Adobe illustrator ya da PHP biliyorum demek yerine, web tasarım konusunda deneyim sahibiyim gibi bir tanımlama yapmanız daha doğru olacaktır.

Özgeçmişte Hobileriniz

Hobileriniz, işverene sizin hakkınızda ufak detaylar verecektir. Bu nedenle hobilerinizi yazarken genel ifadeler kullanmaktan kaçının. Bir çok insanın yapmış olduğu gibi sinema, spor, tarih şeklinde sıralayarak bir yanlışa düşmeyin. Bunların yerine korku filmi seyretmek, maket uçak yapmak, makro fotoğrafçılığı ile uğraşmak gibi daha detaylı hobiler yazın. Ayrıca şunu da unutmayın. Kitap okumak bir hobi değildir. Kitap okumayı bir hobi olarak görüyorsanız zaten baştan kaybettiniz demektir.

Yazar Hakkında

Melih Güney

12 yıllık mesleki yaşantımda turizm ve sağlık sektöründe pazarlama ve marka yönetimi üzerine çalışmalarda bulundum. Şu an Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak görev alıyorum. Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Sosyal Medya üzerine dersler veriyorum.

1 Yorum Bulunuyor

Yorum Yap