Dijital Yaşam

WordPress Yoast SEO Eklentisinin İçerik Ayarları

Wordpress Yoast SEO

WordPress Yoast SEO eklentisi ile blogunuzu optimize edebilir, aramalarda üst sıralara çıkarak, daha fazla ziyaretçiye ulaşabilirsiniz.

WordPress Yoast SEO eklentisinin kurulumunu ve ayarlarının yapılmasını başka bir yazımda anlatmıştım. Bu yazımda ise eklentimizin içerik ayarlarından bahsedeceğim. Şayet eklentinin Başlıklar ve Metalar kısmında yer alan genel ayarlarını kullanmak istemiyorsanız sayfa ve yazılarınız içinde ki Yoast ayarlarıyla düzenleme yaparak daha etkili seo uygulamaları gerçekleştirebilirsiniz.

WordPress Yoast SEO eklentisini kurup, etkinleştirdikten sonra yeni yazı eklemek istediğimiz zaman yazı ekleme sayfasının alt kısmına yeni bir alan geldiğini göreceksiniz. Eğer eklentiyi etkinleştirdiğiniz halde bu alan gelmiyorsa sayfanın sağ üst kısmında yer alan Ekran Tercihleri sekmesine tıklayıp açılan menüden Yoast SEO kutusunu işaretlemeniz gerekmektedir.  İşaretlemeyi yaptıktan sonra metin kutusunun alt kısmına Yoast SEO ayarlar kısmının geldiğin göreceksiniz. Bu alan Content Optimization, Sosyal ve Gelişmiş kısımlarından oluşmaktadır.

Yoast SEO Content Optimization

Content Optimization kısmı içeriğimizin SEO ayarlarını düzenlediğimiz kısımdır. Bu bölüm Readability ve Seo Analiz olmak üzere iki kısımdan oluşuyor.

Wordpress SEO By Yoast Okunabilirlik Analizi

Readability

Readability kısmı içerik analiz kısmıdır. Bu kısım bize hazırladığımız içeriğin SEO’ya uygun olup olmadığı söyler. İçerik analizi dört maddeye bakarak yapılır.

  • Cümle Uzunluğu
  • Paragraf Uzunluğu
  • Başlıklar ve Alt Başlıklar
  • Geçiş Kelimeleri
  • Okuma Kolaylığı

Kısa Cümleler Kullanın

Kısa cümleler yazmayı deneyin. Kısa cümlelerin okunması ve anlaması uzun cümlelerden daha kolaydır. Cümleleriniz ne kadar kısa olursa, dil bilgisi hata olasılığı o kadar düşük olacaktır. Bir cümlenin 20’den fazla kelimeden oluşmamasına dikkat edin. Hazırladığınız içerikte bir kaç tane 20’den fazla kelime barındıran cümle kabul edilebilir fakat bir paragrafın birden fazla uzun cümle içermediğine emin olun.

Paragrafa En Önemli Cümleniz İle Başlayın

Hazırladığınız blog yazısında paragraflarınızın en önemli cümlenizle başlamasına önem gösterin. Bu şekilde paragrafların ilk cümlelerini okuyan bir okuyucu içeriğin geneli hakkında bilgi sahibi olabilir. Aynı zamanda paragraflarınızı da kısa tutun. Maksimum 6-7 cümleden oluştuğuna emin olun.

Başlıklarınız ve Alt Başlıklarınızı Belirleyin

SEO’ya uyumlu olarak başlıklarınızı ve alt başlıklarınızı belirleyin. Yazınızda sadece 1 adet H1 etiketi kullanın. Kullanacağınız bu etiket yazınızın başlığı olsun. Yazınızda kullanacağınız diğer alt başlıkları H2 etiketiyle oluşturun. Seçtiğiniz Odak Anahtar Kelimenizi H2 etiketinde kullanmanız size avantaj sağlayacaktır. Bununla birlikte yazının uzunluğuna göre maksimum 4 ya da 5 tane H2 tagı kullanmanızı öneririm. Etiketlerin sıralamasının H1>H2>H3>H4>H5>H6 şeklinde olduğunu da unutmayın.

Cümlelerinizde Geçiş Sözcüklerine Yer Verin

Uygun geçiş sözcükleriyle cümleleriniz daha okunabilir hale getirebilirsiniz. “Dolayısıyla”, “fakat”, “bununla birlikte”, “bunun dışında” gibi kelimeler geçiş kelimesi olarak kabul edilir. Bu tarz kelimeler okuyucularınıza yön verir. Geçiş kelimeleri cümlelerinizin arasına çimento koymak gibidir. İki cümle arasında ki ilişki, geçiş kelimelerinin kullanılmasıyla ortaya çıkar. Bu tür kelimeleri doğru bir şekilde kullanırsanız, okuyucular içeriğinizi daha iyi anlayacaktır.

Okunması Zor Olan Kelimeleri Kullanmayın

5 veya 6’dan  fazla heceli sözcüklerin okunması zor kabul edilir. Böyle zor kelimeleri az kullandığınızdan emin olun. Tabii bazı durumlarda bu tarz kelimeler kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu tarz durumlarda cümlelerinizi ve paragraflarınız kısa tutmaya özen gösterin.

Hazırlamış olduğunuz metin okuyucularınız için zor olmamalı.  Bu, okuyucularınızı korkutup onları başka yerlere yöneltebilir. Zor bir metin, hemen çıkma oranının yüksek olmasına neden olur ve bu, uzun vadede sıralamanızın daha düşük olmasına neden olur. Bu nedenle, hazırlamış olduğunuz metinlerin iyi yazıldığından emin olmalısınız.

Wordpress SEO By Yoast Eklentisinin SEO Analiz Ayarları

Yoast SEO Analiz

Content Optimization kısmının ikinci bölümü SEO Analiz alanıdır. Bu bölümden yazınızın snippet ayarlarını düzenleyebilir, odak anahtar kelimenizi belirleyebilir ve diğer SEO ipuçlarını bulabilirsiniz. Fakat şunu belirtmeliyim ki SEO Analiz kısmında yer alan uyarılardan önce her zaman Readability kısmına önem vermelisiniz. Okunabilirliği yüksek, çekici ve de akıcı bir makale yazmanız SEO’da her zaman ilk önceliğiniz olmalıdır. Metninizi okunabilirlik açısından optimize etmeyi bitirdiğinizde, SEO analizi sekmesindeki kontrollere bakabilir, orada yer alan uyarılara göre yazınızı düzenleyebilirsiniz.

SEO Analiz kısmında ilk yapmanız gereken şey Focus Keyword kısmına odak anahtar kelimenizi belirlemenizdir. Focus Keyword kısmına odak anahtar kelimenizi yazdıktan sonra alt kısmında yazınızla ilgili SEO ipuçları belirir. Bu ipuçları aşağıda yer alan 6 maddeye göre belirlenir.

  • Sayfa Başlığı
  • Meta Açıklaması
  • URL
  • Alt Başlıklar
  • Makalenin İçeriği
  • Alt Etiketleri

Odak Anahtar Kelime araştırmanız yapacağınız SEO analizlerinde önemli yer tutar.  İnsanların sizi hangi koşullarda bulmasını istediğiniz konusunda derinlemesine analiz etmelisiniz. Makaleleriniz bu anahtar kelimelerin bir yansıması olmalıdır. Sırf daha fazla yeşil işaret elde edeceğim diye Odak Anahtar Kelimenizi değiştirmemelisiniz. Bu sadece SEO Analiz aracını kandırmanıza sağlar, metninizin SEO uyumlu olmasını sağlamaz.

Bir çok blog yazarı hazırlayacakları içeriğin konusunu seçtikten sonra anahtar kelimelerini belirlemeden direk içeriği oluşturmaya çalışıyorlar. Bu da sağlıksız, birbirinden kopup anahtar kelimelere sahip içeriklerin oluşmasına neden oluyor. Odaklanılan Anahtar Kelime kısmı tamda bu sıkıntıya çözüm olarak oluşturulan bir bölümdür. Sizin bu kutuya yazacağınız anahtar kelime içeriğinizin temelini oluşturuyor ve eklenti buna göre sizin SEO çalışmanıza puanlama yapıyor. Dolayısıyla içeriği yazmaya başlamadan önce odaklanılan kelimenizi belirlemeniz ve bu yönde içerik oluşturmanız önem kazanıyor.

Odaklanılan Kelime kısmına tek kelimeden oluşan anahtar kelimeler yazmanızı tavsiye etmiyorum. 2 yada 3 kelimeden oluşan anahtar kelimeler yazmanızın daha uygun olacağını düşünüyorum. Ayrıca yüksek bir SEO puanı elde edebilmek için oluşturduğunuz bu odaklanan kelimeyi içeriğinizin başlığında, SEO başlığında, meta açıklamasında ve meta anahtar kelimelerinde kullanmanız gerekiyor.

Wordpress Yoast SEO Zengin Snippet Ayarları

Sayfa Başlığı

Sayfa başlığınız insanların arama sonuçlarında sitenize ait gördükleri ilk şeydir. Eğer ilgi çekici bir başlık seçmediğiniz takdirde de tek şeydir. Başarılı bir başlık seçimi yapmadığınız takdirde Google bazen seçtiğiniz başlığı değiştirebilir.

%%title%% %%page%% %%sep%% %%sitename%%

Yoast Eklentisinin standart ayarlarında snippet içinde kullanılan başlık şablonu yukarıdaki gibidir. Konuya verdiğiniz başlığı %%title%% alıp bir ayıraç ile websitenizin adını %%sitename%% yazarak bir snippet başlığı belirlenir. Bu başlığın içinde arzu ederseniz kategoride ekleyebilirsiniz fakat bunu yaptığınız takdirde başlığınız çok uzun olup size negatif etki edecektir. Başlıkta yer kazanmak adına website isminizi de kaldırmamalısınız. Google site isminin yer almadığı başlıkları zaman zaman değiştirebilmektedir. Bu nedenle mevcut standart şablonu değiştirmemenizi öneriyorum.

Sayfa Başlığınızın 70 kelime ile sınırlı olmasına önem göstermelisiniz. Bu hem Google’da görüntü açısından güzel bir görüntü sağlar hem de SEO açısından size puan kazandırır. Kimse Google aramalarında sonunda üç noktadan oluşan yarım bir başlıkla görünmek istemez. Ayrıca oluşturmuş olduğunuz başlık muhakkak Odaklanılan Anahtar Kelimeyi içinde barındırmalıdır.

Meta Açıklaması

Sayfa başlığımızı belirledikten sonra snippet üzerinde önemli olan ikinci noktaya geçebilirsiniz. Meta Açıklaması içerisinde bir ya da birden fazla anahtar kelimenin yer aldığı içeriğinizin 156 karakterden oluşan kısa bir özetidir. Bu bölüme yazacağınız metin Google aramalarında sayfa başlığınızın altında yer alan açıklama kısmını oluşturur.

Her ne kadar Meta Açıklaması kısmına yazdığınız metinler Google aramalarında çıkıyor olsa da zaman zaman Google farklı açıklamalar kullanabilmektedir. Bir çok blog yazarı meta açıklamasını düzenlediğimiz halde Google’da hala farklı bir metin çıkıyor diye şikayette bulunuyor. Bunun başlıca nedeni Google’ın Meta Description konusunda garanti vermemesidir. Bu konuda Google’ın tavrı çok açıktır. Meta açıklamanızı beğendiğim takdirde kullanırım, beğenmediğim takdirde kullanmam demektedir.

URL ya da Sayfa Kısa İsmi, Kısaca “Slug”

Snippet kısmında yer alan sayfa kısa ismi alanı dokunmanıza gerek olmayan bir bölümdür. Yoast Eklentisi sizin için sayfa başlığınızın boşluklarını ve türkçe karakterlerini düzenleyerek sayfa kısa isminizi otomatik olarak oluşturmaktadır.

Wordpress Yoast SEO SEO Analizi

SEO Analiz İpuçları

Bu kısımda hazırlamış olduğumuz yazının SEO analizlerini bulabilirsiniz.. Üstte ki görselde de gördüğünüz gibi eklenti bize içeriğimizle alakalı uyarılarda bulunmaktadır. Uyarıların önem derecesi ise 4 farklı renkle ifade ediliyor. Yeşil renkle ifade edilen uyarılar SEO açısından doğru yaptığımız maddeleri gösteriyor. Sarı renk iyileştirmemiz gereken maddeleri temsil ediyor. Turuncu ve kırmızı renk ise yeniden düzenleme yapmamız gereken maddeleri gösteriyor.

Bütün maddeleri yeşil yapmak zorunda değilsiniz. Zira bunu yapmaya kalktığınızda konunun bütünlüğünden uzaklaşabilirsiniz. Fakat bu konuda size SEO puanı yol gösterecektir. Yayınla butonunun üzerinde yer alan SEO simgesi sizin içeriğinizin SEO puanını gösteriyor. Aynı uyarılarda olduğu gibi SEO’nun karşısında yeşil yanıyorsa içeriğiniz SEO açısından verimlidir, Sarı yanıyorsa iyileştirme yapmalısınız, turuncu ve kırmızı yanıyorsa yeniden düzenlemeniz gereken uyarılar var demektir.

Peki bu SEO Analizi nasıl yapılıyor diye soracak olursanız hemen söyleyeyim. Öncelikle belirlediğiniz Focus Keyword’un sayfa başlığınızda, meta açıklamanızda, sayfa içinde, alt başlıklarınızda ve kullandığınız görsellerin alt etiketlerinde olup olmaması kontrol ediliyor. Sonrasında sayfa başlığınızın, cümlelerinizin, paragraflarınızın ve hazırladığınız metnin uzunluğuna bakılıyor. Ayrıca eklenti, blogunuzda yer alan diğer yazılarda aynı odak anahtar kelimesini kullanıp kullanmadığınızı da denetliyor. Bahsedilen bütün bu özelliklere dayalı olarak SEO dostu bir metin yazdığınızda, eklenti bunu yeşil ile işaretliyor.

Wordpress SEO Yoast Eklentisinin Sosyal Medya Ayarları

Sosyal Medya Ayarları

Sosyal kısmında içeriğinizin sosyal medyada nasıl gözükeceğini belirleyebiliyorsunuz. Şayet Facebook ve Twitter’da Meta Açıklamanızdan farklı bir açıklama kullanmak isterseniz bu kısımları doldurabilirsiniz. Yapılan içerik paylaşımlarında yazmış olduğunuz meta açıklaması değil buraya yazmış olduğunuz açıklama gözükecektir.

Yalnız burada dikkat etmeniz gereken nokta Facebook ve Twitter için kullanacağınız görsellerin boyutlarıdır. Önerilen görsel boyutu Facebook için 1200×630 px, Twitter için ise 1024×512 px’dir.

Wordpress Yoast SEO Gelişmiş Ayarları

Gelişmiş Ayarlar

Bu bölümde yazınızın arama motorları ile olan ilişkisini düzenleyebiliyorsunuz. Meta Robots Index kısmı standart olarak index seçili olarak gelmektedir. Eğer yazının arama motorlarında yer almasını istemiyorsanız bu seçeneği noindex olarak değiştirmelisiniz. Eğer arama sonuçlarında bulunan bir yayını noindex işaretlerseniz yazının arama sonuçlarından kaybolması biraz zaman alabilir. Ayrıca noindex işaretlediğiniz bir yazınız eğer daha önceden gelen organik trafiği var ise bu trafiği kaybedersiniz.

Bu kısımda bulunan diğer bir seçenek ise Meta Robots Follow seçeneğidir. Burada da standart olarak Follow seçilidir. Bu seçenek sayfanızda bulunan bağlantıların takip edilip edilmeyeceğini belirler. Eğer bağlantıların takip edilmesini isterseniz follow olarak bırakmalısınız. Eğer takip edilmesini istemiyorsanız NoFollow olarak işaretlemelisiniz. Bu ayarı değiştirirken dikkat etmenizde fayda olduğu düşünüyorum.

WordPress Yoast SEO eklentisinin içerik ayarları ile ilgili yazımda bu şekilde sona eriyor. Sorularınızı ve düşüncelerinizi altta ki yorum kutusuna yazabilirsiniz. Ayrıca WordPress Yoast SEO eklentisinin kurulumu ve ayarları ile ilgili yazıma da bu adresten ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Melih Güney

12 yıllık mesleki yaşantımda turizm ve sağlık sektöründe pazarlama ve marka yönetimi üzerine çalışmalarda bulundum. Şu an Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak görev alıyorum. Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Sosyal Medya üzerine dersler veriyorum.

30 Yorum Bulunuyor

  • Mükemmel bir yazı. Öncelikle bunu belirtmek isterim eline sağlık. Seo açıklaması kısmını boş bırakarak ve birşeyler yazarak test ettim. Bişeyler yazdığım konular daha üst sıralara çıktığını gördüm eğer sitenin indexinin az olmasından kaynaklanmıyorsa o bölümü doldurmak gerekir bence

  • Harika bir makale olmuş ancak asıl olay Sayfa Analizi bölümünde olduğunu düşüyorum. Bu konu üstüne biraz daha yoğunlaşmanız gerektiğini düşüyorum.

    Ek olarak böyle kapsamlı, her wordpress kullanıcının kullandığı bir eklentinin türkçe dil desteğinin bu kadar rezil düzelye olduğunu görmekte beni özüyor.

    İngilizce ve bu eklenti konusuda bilgisi olan bir webmaster arkadaş eklenti yetkilileri ile iletişime geçip çeviriye yardımcı olursa çok iyi olur.

  • Uzun zamandır Digital Marketing yapıyorum ve anlatımınızı çok beğendim. Eklentiyi bilmem ama sizin SEO anlatımınız sıfır bilgiye sahip bir insanı yeterli ölçüde bilgilendirmeye yetecektir.

    Tebrikler.

  • Bilgilendirici yazınız için çok teşekkür ederim, çok işime yaradı.

    Sormak istediğim bir şey var, bu eklentiyi kurduktan sonra, daha önce yayınlamış olduğumuz yazıların da üzerinden geçmemiz gerekir mi? Bunun bir faydası olacak mıdır?

    Saygılarımla.

  • merhabalar melih bey bizim sitede bi indeksleme sorunu var tüm kelimeler çıkıyor ama esas aranmak istediğimiz kelime çıkmıyor lütfen yardım edin . All in seo kullanıorm

    • Tüm kelimelerden kastınız tüm sayfalar indeksleniyor da bazı sayfalar indekslenmiyor mu? Yoksa hedeflediğiniz anahtar kelimelerde üst sıralara gelemediniz mi?

  • Merhaba Melih bey yararlı paylaşımınız için teşekkür ederim. Benim bir sorunum var. Yazdığım bir blog yazısını facebookta paylaştığımda sayfadan rastgele bir fotoğraf seçiyor. og meta kodlarnı yazarak da denedim yoastın yukarda anlattığınız sosyal sayfasındanda denedim yine de fotoğraf değişmiyor. Sebebi sizce ne olabilir?

  • Son güncelleme ile “Meta Anahtar Kelimeler” bölümü kalktı sanırım. Bende gözükmüyor bu bölüm?

    • Hayır kalkmadı Mehmet bey. Aynı alanda Diğer sekmesinde “Meta anahtar kelime etiketleri kullanılsın mı?” sorusunu tikleyip kaydederseniz “Meta Anahtar Kelimeler” ilgili bölümde görünüyor.

    • Merhaba Okan,

      Eklentinin bahsettiği alt başlık senin yaptığın değil. Hazırlamış olduğun içeriğin içinde taglarından birini kullanmanı istiyor. Mesela yazının ortalarında bir başlık belirleyip Metin Editörü kısmında paragraf yazan açılır menüye tıklayıp H2 ya da H3 seçersen sorun çözülmüş olur.

  • Merhaba ön sayfamda yoast seoya yazmış olduğum meta açıklaması google da gözükmüyor. farklı bir sayfanın meta açıklaması anasayfama çıkıyor. hakkımızdaki sayfamın içeriği anasayfama meta açıklaması olarak yansıyor. google gibi getir yaptım her yolu denedim olmadı. ben istiyorum ki arattığım zaman ön sayfamda yazmış olduğum meta açıklamamın çıkmasını istiyorum. Bu arada sitemi yeni domaine ve hosta taşımıştım önceki sitem geneldi. önceki sitemin ön sayfa meta açıklaması çıkıyordu. Bu sorunu nasıl çözerim ? teşekkürler.

    • Sitenizin anasayfasına meta description eklememişsiniz. Dolayısıyla sitenin ana sayfasında yer alan bir ibareyi meta description olarak alıyor google. Anasayfanın sol alt kısmında yer alan metni description olarak almış. Sitenize meta description girerseniz sorun çözülecektir.

      • Sol alttaki metni almış şimdi fark ettim o metni kaldırdım anasayfamdaki meta açıklamasını inşallah şimdi google görür.

  • Anasayfama girdiğimde alt kısmında meta description var oraya yazı ekledim seo başlığı çıktığı halde açıklama kısmı çıkmıyor. bir türlü meta açıklaması index almıyor. diğer tüm yazılarımın meta açıklaması çıkıyor. fakat bir türlü bu anasayfa çıkmıyor. yoast seo ile ne sorunum olabilir ? teşekkürler.

  • Merhaba Yoast Ceo altında focus keyword gözükmüyor. Çözümü bir türlü bulamadım. Ücretsiz versiyonunu kullanıyorum. Sorun ne olabilir?
    Desteğiniz ricasıyla..

  • Hocam selamlar. Edilgen çatı ile ilgili bir öneri göremedim. Yazıyı güncellemenizde fayda var zira eklenti sürekli güncelleniyor.

    • Yazı çok efsane elinize sağlık sadece güncel olaylarda eklenirse eğer harika olacaktır. Malumunuz baya zaman geçmiş üzerinden 🙂

Yorum Yap