Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte internet günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası halini aldı. Öyle ki gideceğimiz konserin biletinden tutun, giydiğimiz ayakkabıya kadar bir çok ürünü ve hizmeti internet üzerinden satın almaya başladık. Son çeyrek yüzyılda yaşadığımız bu teknolojik devrim, sadece günlük yaşamımızı etkilemekle kalmadı, iş yaşamını ve ekonomik faaliyetlerle ilgili tüm alanları doğrudan yeniden yapılandırmaya başladı. Teknolojinin getirdiği bu yeni yapılanma, yeni ekonomi, E-Ticaret, E-iş, E-devlet ve benzeri bir çok kavramı da beraberinde getirdi. Elektronik ticaret (E-Ticaret) tüm bu gelişmeleri simgeleyen ve hepsini kapsayan bir kavram olarak kabul edildi.
Peki hayatınızla bu kadar iç içe olan bir kavram olan elektronik ticaretin tanımını yapabiliyor musunuz? E-Ticaret Nedir? Bir sınırı var mıdır sizce? Nerede başlar veya nerede biter? Doğrusunu söylemek gerekirse bütün bu sorulara net bir cevap vermemiz mümkün değil. Hatta E-ticaret için kesin bir tanımlama yapmamız bile olanaksız. Elektronik ticaretin gün geçtikçe sınırlarının genişlemesi, teknolojinin ilerlemesi yapılan tanımların yetersiz kalmasına neden olmaktadır. Bu nedenledir ki bir çok ülke ve kuruluş e-ticaret için farklı tanımlamalar kullanmaktadır.
E-Ticaret Nedir?
E-Ticareti kısaca “Bilişim ağları (Internet gibi) üzerinden yapılan tüm bilgi, hizmet, para vs. gibi ekonomik değerlerin değişimi süreci” olarak niteleyebiliriz. Ekonomi bir değişim mekanizması ise, bu değişimin bilişim ağları üzerinden online veya elektronik olarak gerçekleştirilmesi özetle “E-Ticaret”tir.
Bununla birlikte Dünya Ticaret Örgütü (WTO), E-ticareti “Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılması.” şeklinde tanımlamaktadır.
Birleşmiş Milletler ise bu tanımı biraz daha genişleterek E-ticareti “İş, yönetim ve tüketim faaliyetlerinin yürütülmesi için yapılanmış ve yapılanmamış iş bilgilerinin, üreticiler, tüketiciler ve kamu kurumları ile diğer organizasyonlar arasında elektronik araçlar üzerinden paylaşılması” şeklinde tanımlamaktadır.
Ancak E-ticaret konusunda en yaygın, genel kabul görmüş tanım İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yapılmış olandır.
E-ticaret, sayısallaştırılmış yazılı metin, ses ve görüntünün işlenmesi ve iletilmesine dayanan kişileri ve kurumları ilgilendiren tüm ticari işlemlerdir.
E-Ticaret ile Neler Yapabiliriz?
Doğrusunu söylemek gerekirse internet nasıl ki uçsuz bucaksız bir derya ise E-Ticarette aynı şekilde uçsuz bucaksız bir deryadır. Bu nedenle neler yapabileceğiniz, neler satabileceğinizi söyleyebilmemiz olanaksızdır. Yapabileceğiniz şeylerin sınırı sizin pazarlama becerinizdir. Pazarlama yeteneğiniz sayesinde internetten hemen hemen herşeyin satışını yapabilirsiniz.
Bugün ülkemizde 35 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Türkiye, bu sayı ile dünyada 12, Avrupa’da ise 4. sırada yer alıyor. Bununla birlikte ülkemizde internete giren her 7 kişiden 1’i internet üzerinden alış veriş yapıyor.
Bankalar Arası Kart Merkezi’nin verilerine göre 2010 yılının ilk 6 ayında kredi kartıyla yapılan her 100 liralık harcamanın 7 lirasının sanal mağazalarda yapıldığını gösteriyor. Ayrıca yapılan alış verişlerin %30’unun giyim sektöründe gerçekleştiği istatistiklerde yer alıyor.
2005 Yılında kişi başına düşen ortalama alış veriş tutarı 76 Lira iken bugün bu rakam 200 Liraya aşmış durumdadır.
Şu anda internet üzerinden alış veriş yapan kullanıcı sayısı yaklaşık 7 milyondur. Uzmanlar 2016’ya geldiğimizde bu rakamın 30 milyonu bulacağını öngörmektedirler.
Ülkemizin 2009 yılında 10 milyar lira olan e-ticaret hacmi, 2010 yılında 15 Milyar liraya ulaşmıştır. 2011 yılında ise bu rakam tam 2 katına çıkarak 30 milyar lirayı buldu ve her geçen gün daha da artmaktadır.
Dünya’da ise durum ülkemizden farklı değildir. 2010 yılında Amerika’da 167,3 milyar dolar olan e-ticaret hacmi, 2011’de yüzde 16,1 artarak 194,3 milyar dolara yükselmiştir.
İngiltere’de de sektör 2011 yılını bir önceki yıla göre yüzde 17’lik bir artış ile 119,24 milyar pound ile kapatmıştır.
Görüldüğü üzere dünyada e-ticaret hacmi hızla artmaktadır. Bu durum ülkemiz için de geçerliliğini korumaktadır.
Yorum Yap