Şüphesiz ki uygulama marketler mobil ekosistemin devamlılığı açısından büyük önem taşımaktalar. Gerek barındırma gerekse gelir anlamında uygulama geliştiricilere büyük kolaylıklar sağlıyorlar. Tabii bu işten de kendileri büyük gelirler elde ediyor. Öyle ki milyar dolarlık bir sektörden söz ediyoruz ve pastanın büyük dilimini de bu uygulama marketler alıyor. Fakat son dönemde alınan komisyon oranları birçok uygulama geliştiriciyi kızdırmışa benziyor. Bu uygulama geliştiricilerden biri de arkadaşlık uygulaması olan Tinder.
Bilindiği üzere Google, Android işletim sisteminde, Apple’da IOS işletim sisteminde uygulama market hizmeti sunuyor. Ve her iki şirkette bu alanda tekel konumda yer alıyor. Bu durum sektörü istedikleri gibi yönlendirmelerine olanak sağladığı gibi pastanın büyük dilimini kendilerinin yemesine olanak tanıyor. Bu iki şirketinde bu alandaki en büyük gelir kalemini ise uygulama içi satın almalar oluşturuyor. Bu anlamda her iki şirkette uygulama içi satın almalardan %30 komisyon alıyor. Bu oran kendileri açısından büyük bir geliri beraberinde getirirken, geliştiriciler açısından ise büyük kayba sebebiyet veriyor. Bu yüzden de birçok geliştirici uygulama marketlere komisyon ödememek adına yeni yollar arıyor. Bu şirketlerden biri de Tinder.
Tinder, Don Kişot mu Yoksa Yeni Bir Devrimin Habercisi mi?
Bildiğiniz gibi Tinder bir arkadaşlık uygulaması. Dünya genelinde bu alanda en çok kullanılan uygulamaların başında geliyor. Uygulamanın ana gelir kalemini ise Tinder Gold ve Tinder Plus isimli abonelikler oluşturuyor. Uygulamanın kullanıcıları bu abonelikleri satın alarak uygulama içinde kendilerine bir takım avantajlar sağlıyorlar. Tabii bugüne kadar bu abonelikler Google Play üzerinden yapılan satın alımlarla gerçekleşiyordu. Ve yapılan her bir satış için Tinder, Google Play’e %30 komisyon ödüyordu. Fakat bu %30 komisyon oranı Tinder’a çok gelmiş olacak ki yeni bir ödeme modeli oluşturma kararı almış. Bundan sonraki süreçte Tinder kullanıcıları yapacakları satın alımları kredi kartı aracılığı ile uygulamanın kendisi üzerinden gerçekleştirecek. Kullanıcı bir kez Tinder üzerinden ödeme işlemini gerçekleştirdikten sonra bir daha satın alım için Google Play’e yönlendirilmeyecek. Görünen o ki Tinder bu yöntem sayesinde Google Play’e komisyon vermekten kurtulacak.
Tinder ve birçok uygulamanın da geliştirici olan Match Group‘un yaptığı açıklama da bunu doğrular nitelikte. Match Group’un sözcüsü Justine Sacco, konuyla ilgili verdiği demeçte “Şirket içinde, kullanıcılarımıza kolaylık, kontrol ve seçenek sunmak için sürekli olarak yeni güncellemeleri ve özellikleri test ediyoruz. Her zaman deneyimlerine yarar sağlayacak seçenekler sunmaya çalışacağız ve ödeme seçenekleri sunmak buna bir örnektir.” diyerek üstü kapalı da olsa süreci kabul etmiş görünüyor. Şüphesiz ki Tinder, Google Play’e komisyon ödemek istemeyen ilk uygulama değil. Ancak, uygulama içi ödeme yöntemini değiştirerek bu alanda bir yenilik getiren ilk uygulama diyebiliriz.
Hatırlanacağı üzere Fortnite Mobile’ın geliştiricisi Epic Games, geçen sene Google Play’e %30 komisyon ödememek adına oyunu Google Play’de listelenmeyeceğini açıklamıştı. Hatta konuyla ilgili Epic Games CEO’sunun yapmış olduğu açıklamada şirketin müşterileriyle doğrudan iletişim kurmak istediği için böyle bir yola gittiğini belirtmişti.
Epic Games ve Match Group yüksek komisyon oranlarına karşı adım atan iki geliştirici olarak karşımıza çıkıyorken diğer büyük uygulama geliştiriciler de bu konuda ki şikayetlerini her fırsatta dile getiriyorlar. Özellikle gelirlerinin büyük kısmını aboneliklerden elde eden Netflix ve Spotify’da bu konuda adım atmaya hazırlanan şirketler arasında yer alıyor.
Netflix, geçtiğimiz ağustos ayında Tinder’in mantığına benzer bir ödeme yöntemini test etmeye başladığını bildirmişti. Yapacağı değişiklikle kullanıcılara IOS uygulama mağazasını atlayarak bir mobil web sayfası aracılığıyla doğrudan hizmetlere kayıt olabilme ve satın alma gerçekleştirebilme şansı sunmayı amaçlayan Netflix, henüz bu fikrini hayata geçirmiş değil.
Spotify ise konuyu daha çok hukuki alanda çözmeye çalışıyor. Apple’yi ve AppStore’yi yüksek komisyon oranlarından ötürü Avrupa Birliği’ne şikayet eden Spotify, Apple’yi bu şekilde komisyon oranlarında indirime gitmeye zorluyor. Şikayetinin ana dayanağını ise Apple’nin Music uygulaması oluşturuyor. Apple, Spotify’dan %30 komisyon alıyorken, Apple Music komisyonsuz olarak AppStore’de listeleniyor ve bu durum Spotify açısından rekabette dezavantaj yaratıyor. Konu yargıya taşınmış ve Avrupa Komisyonu tarafından inceleniyorken Apple’da boş duruyor sayılmaz. Gerek Netflix ve Spotify’ı yatıştırabilmek gerekse yeni şirketlerin bu yola meyil etmelerini engellemek amacıyla 12 aydan daha uzun süren aboneliklerde komisyon oranını yüzden 30’dan yüzde 15’e düşürerek anlaşma yolu arıyor.
Apple’nin yapmış olduğu bu hamle şirketler tarafından kabul görür mü görmez mi bilinmez ama statüko her geçen gün daha fazla yoruluyor ve uygulama geliştiriciler her geçen gün yeni bir yöntemle uygulama marketleri devre dışı bırakma girişiminde bulunuyor. Bu anlamada Tinder’ın atmış olduğu bu adım uygulama marketler açısından bir milat olabilir.
Tinder, taşları yerinden oynatacak büyük bir hamle yaptı. Şimdi hamle sırası Google’da. Bakalım Tinder’ın bu adımına nasıl cevap verecek.
Yazılım bilmeden nasıl mobil uygulama yapılabileceğini merak ediyorsanız sizi Mobil Uygulama Yapmak Artık Çok Kolay isimli yazıya davet ediyorum.
Yorum Yap