Dijital pazarlamanın en önemli ve fark yaratan özelliği ölçümlenebiliyor olmasıdır. Yapmış olduğunuz kampanyaları ya da çalışmaları ölçümleyebiliyor olmanız bütçenizi daha efektif ve daha verimli kullanmanıza olanak tanır. Tabii ölçümleyebiliyor olmakta çoğu zaman kendi başına yeterli olmuyor. Sahip olduğunuz veriyi anlamlandırabiliyor olmanızda gerekiyor. Bu noktada devreye UTM Kodu giriyor.
Gerek sosyal medya uzmanları olsun, gerek e-ticaret uzmanları olsun, gerekse dijital pazarlama uzmanları olsun sektörün içinde yer alan bir çok profesyonelin UTM parametreleri konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmadığına bir çok defa şahit oldum. Gerek ajans tarafında gerekse kurumsal tarafta çalışırken sıklıkla karşılaştığım bir sorundu karşımda ki kişinin UTM parametrelerini bilmiyor olması. Bu nedenle bu yazıda UTM Nedir, UTM Nasıl Oluşturulur, UTM Kodları Nasıl Takip Edilir gibi soruların cevabını vermeye çalışacağım sizlere.
UTM Nedir?
UTM ölçümleyebildiğimiz verileri Google Analytics tarafında anlamlandırmaya yarayan kod parçalarıdır. Bizler bu kod parçalarını yapmış olduğumuz çalışmalarda yönlendirme linklerimizin sonuna ekleyerek takip yapabilmekteyiz.
UTM terimi, Urchin Tracking Module ifadesinin kısaltılmasıdır ve URL Builder veya Google UTM URL olarakta kullanılabilir.
Konuyu daha da açmak gerekirse bir siteye reklam verdiğimizi düşünelim. Bu sitede farklı boyutlarda ve farklı sayfalarda iki adet banner görselimiz yayınlanıyor olsun. Eğer siz bu görsellerin yönlendirme linklerine UTM Parametreleri eklemezseniz bu siteden sizi ziyaret eden kullanıcıların tamamı tek bir linkten geliyor olarak gözükür. Bu durumda da siz hangi bannerın size daha fazla yarar sağladığını ölçümleyemezsiniz. Şayet yönlendirme linklerine UTM Kodları eklerseniz çalışmanızın sonunda hangi bannerın size daha fazla yarar sağladığını görebilir ve bundan sonraki çalışmalarınızda ona göre planlama yaparak bütçenizi daha efektif kullanabilirsiniz.
Tabii bu örnekleri çoğaltabiliriz. Facebook reklamları olsun, sosyal medya paylaşımlarınız olsun, farklı sitelerde banner gösterimleriniz olsun ya da backlink çalışmalarınız olsun takibini yapmak istediğiniz her linkte kullanabilirsiniz.
UTM Kodları Nasıl Oluşturulur?
Utm kodlarını oluşturmak oldukça basittir. Standart bir kalıbı bulunur ve herhangi bir programa ihtiyaç duymadan ücretsiz olarak oluşturulabilir.
UTM kodu 5 adet parametreden oluşur. Bu parametrelerin sadece 3 tanesinin kullanımı zorunludur. Diğer 2 parametreyi kullanma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
utm_source : Kampanyanın kaynağını bildirir ve kullanılması zorunludur.
utm_medium : Kampanya aracını belirtir ve kullanılması zorunludur.
utm_campaign : Kampanyanın adını belirtir ve kullanılması zorunludur.
utm_content : Kampanyanın içeriğini belirtir ve kullanılması zorunlu değildir.
utm_term : Kampanyada yer alan anahtar kelimeyi belirtir ve kullanılması zorunlu değildir.
UTM Parametreleri yönlendirme linkimize “?” ile bağlanır ve her parametre “&” işareti ile birleştirilir. Parametreleri sıralı kullanmak zorunda değiliz fakat sıralı kullanıyor olmanız yönlendirme linklerini okurken kolaylık sağlayabilir.
UTM kodlarınızı kendiniz oluşturabileceğiniz gibi Google URL Oluşturucu aracılığıyla da oluşturabilirsiniz.
UTM Kodu Örnekleri
Şimdi bir kaç örnekle UTM Kodları Nasıl Oluşturulur beraber görelim.
Mesela hazırlamış olduğum bu yazıyı Facebook üzerinde reklam vererek Facebook kullanıcılarının bu yazıya gelmelerini sağlamak istiyorum. Bu reklamda kullanacağımız yönlendirme linki aşağıda ki gibi olacaktır.
www.melihguney.com/utm-nedir-utm-kodlari-nasil-olusturulur?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=icerik
Örnekte gördüğünüz üzere UTM_Source parametresine Facebook yazdım. UTM_Medium parametresine ise CPC (Cost Per Click) yazdım. Siz buna TBM (Tıklama Başına Maliyet)’de yazabilirsiniz ya da başka bir terimde kullanabilirsiniz. Burada ki amacımız gelen kullanıcının bir reklam aracılığıyla geldiğini belli etmek. UTM_Campaign parametresine ise kampanyamın ismini girdim. En basit haliyle bir UTM kodu oluşturmuş olduk.
Tabii hazırlamış olduğumuz bu UTM kodu ileride bizim açımızdan bazı sıkıntılara neden olabilir. Zira gördüğünüz gibi utm_campaign parametresinde icerik terimini kullandık. Eğer Facebook üzerinde birden fazla yazıma reklam vermek isteseydim bu UTM, verileri ayrıştırmamda bana yardımcı olmazdı. Bu durumda ya kampanya adını değiştirmem gerekiyor ya da diğer UTM parametrelerini de kullanmam gerekiyor.
www.melihguney.com/utm-nedir-utm-kodlari-nasil-olusturulur?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=icerik&utm_content=utmyazisi
Üstteki örnekte gördüğünüz gibi UTM linkime UTM_Content parametresini de ekledim ve bu parametreye de utmyazisi dedim. Bundan sonra Facebook üzerinde vereceğim reklamların UTM kodlarını bu standartta kullandığım takdirde bir karışıklık olmayacaktır.
Peki hazırladığım bu yazıya birden fazla reklam verecek olursam nasıl bir UTM kullanmam gerekiyor?
Bu durumda ya utm_campaign parametremi değiştireceğim, ya utm_content parametremi değiştireceğim ya da utm_term parametresini kullanacağım. Benim tavsiyem UTM_Term parametresini kullanmanız yönünde olacaktır.
www.melihguney.com/utm-nedir-utm-kodlari-nasil-olusturulur?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=icerik&utm_content=utmyazisi&utm_term=utmnedir
www.melihguney.com/utm-nedir-utm-kodlari-nasil-olusturulur?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=icerik&utm_content=utmyazisi&utm_term=utmnasilolusturulur
Üstteki örneklerde gördüğünüz gibi hazırlayacağım iki reklam için iki farklı UTM oluşturdum. Yönlendirme linklerinden bir tanesini UTM Nedir isimli reklamım için, diğerini ise UTM Nasıl Oluşturulur isimli reklamım için hazırladım. Bu UTM linkleriyle kampanyalarımı sağlıklı bir şekilde takip edebileceğim.
UTM Kodları Nasıl Takip Edilir?
UTM linklerinizi Google Analytics yardımıyla takip edebilirsiniz. UTM kodlarınızı Google Analytics sayfanızın Edinme > Kampanyalar >Tüm kampanyalar sekmesi altında takip edebilirsiniz.
UTM kodunu şimdi anladım, şimdi deneyeceğim. Teşekkürler aslan cimbomlu kardeşim.
Merhaba, şöyle bir sorum olacak. Oluşturduğumuz utm kodunun tüm sayfalarda sabit kalması için ne yapılabilir. Örneğin ben Ana Sayfam için utm oluşturdum ve reklam kampanyamda kullandım. Fakat utm oluşturduğumuz link diğer sayfalara tıklayınca kayboluyor, ve ben tam bir ölçümleme yapamıyorum. Bu konuda bilgi yardımı rica edebilir miyim?
Eğer kullanıcı sitenizde URL değişmeden geziniyorsa bunu takibini yapabiliyor olmalısınız. Google Analytics hesabınızda Davranış/Davranış Akışı şemasında kullanıcıların takip ettikleri yolları görebilirsiniz. Eğer kullanıcınız URL değiştiriyorsa mesela sitenizden subdomaine gidiyor olabilir ya da bir otel siteniz vardır rezervasyon sistemini farklı bir siteden hizmet olarak alıyorsunuzdur o zaman kodlarda düzenleme yapmak gerekiyor.
Örneğin şöyle göstermek istiyorum. Aşağıdaki linki tıkladığınızda utm oluşturulmuş sayfaya ulaşıyorsunuz. https://www.fabayadabuku.com/home-types-ru/#utm_source=VK&utm_medium=homeclick
Buraya ulaştıktan sonra site içinde her hangi bir yere tıkladığımızda orjinal kod ortaya çıkıyor utm kayboluyor. Ben bu tıklamayı ölçümleyebiliyor muyum, veya kodun site içinde tüm linklerde sabit yapmanın bir yolu var mıdır.
Teşekkür ediyorum
Google Analytics hesabınızda Davranış / Davranış Akışı kısmına geldiğiniz zaman Segment ekle diyerek belirttiğiniz UTM’den gelen kullanıcıların hangi akışı gösterdiğini görebilirsiniz. Sizin yapmak istediğiniz şeyi yapabilirsiniz ama size bir faydası olmayacaktır. URL kısmında UTM’i tutmak size bir şey kazandırmayacak. Ama benim dediğimi yaptığınız takdirde belirttiğiniz UTM’de gelen kullanıcıların hangi sayfaları ziyaret ettiğini görebilirsiniz.
Melih Bey çok teşekkürler yardımınız için. Son bir soru ben çok meraklı biriyim, araştırıyorum sürekli bir şeyler öğrenmeye çabalıyorum. Yapmak istediğiniz şeyi yapabilirsiniz dediniz. Bunun yapmanın yolu nedir bir bilginiz var mı? Kodlama ile ilgili bir mesele midir?
Mesela kodlama ile ilgili ama ben o şekilde bir çalışma yapmanızı tavsiye etmiyorum. İşinize yarayacak bir şey değil. Zarar verebilir verilerinize.
Tamamdır, teşekkür ediyorum.
Benim merak ettiğim: Banner reklamı utm linkiyle bir alışveriş sitesine yönlendirsek, ziyaretçinin ne yaptığını öğrenebilir miyiz? Yani siteye gidince ürün almış mı almadan çıkmış mı, bunu nasıl takip edebiliriz?
UTM sizin sitenize gelen kullanıcıların hangi kanallar aracılığıyla geldiğini takip etmenizi sağlar. Siz gönderdiğiniz kullanıcıları UTM ile takip edemezsiniz. Onun için etkinlik oluşturmanız gerekiyor. Fakat öyle bile yapsanız kullanıcı diğer siteye giriş yaptığında takibiniz kesilir. Eğer sizin takip kodunu diğer siteye de ekleyebiliyorsanız o zaman kullanıcın etkinliklerini takip edebilirsiniz.
Merhaba,
UTM Linkini Analytics’e bağlıyor muyuz yoksa direkt olarak tıklamalar vs görünüyor mu?
UTM linkini bağlamanıza gerek yok. Direk olarak Analytics’e yansıyacaktır.